marți, 5 iulie 2011

BAC 2011

Nici nu stiu de unde sa incep, pe o parte sunt amuzat pe de alta parte imi e rusine ca traiesc in Romania. Aproape 45% este procentul de promovabilitate la bac de anul asta inainte de contestatii. A cui este vina? Elevii dau vina pe subiectele care au fost cica prea grele , parintii sunt de partea lor , iar ministerul spune ca defapt asta e nivelul actual chiar daca multi cred ca e imposibil. Sincer sa fiu cred ca e unul din putinele cazuri cand chiar sunt de acord cu ce spun cei de la conducerea invatamantului. Subiectele din cate am vazut nu au fost grele, ce este drept pentru o nota mare trebuia sa fii bine pregatit, dar pentru a lua macar cinci-sase nu trebuia sa inveti mare lucru si totus mai mult de 50% din participanti nu au promovat. Chiar ma gandeam acum cateva saptamani cand am aflat ca mai in toate centrele de bac din tara s-au instalat camere si ma asteptam sa iasa scandal pe tema asta, dar nu ma asteptam sa pice chiar atat de multi la bac. Am mai vazut pe la televizor elevi sau parinti care dadeau vina pe aceste camere ca din cauza lor nu au luat copiii bacu, asta ca sa fie asa clar ca si parintii se asteptau ca odraslele lor sa se poate inspira la bac.

Asta e nimica toata, dupa cum stiti sau nu la proba scrisa la romana elevii trebuiau sa caracterizeze un personaj dintr-un text dramatic. La prima aparitie nimic complicat, dar se pare ca multi habar nu au ce e ala un text dramatic si mare le-a fost mirarea cand au aflat ca defapt personajele caracterizate de ei de prin romane nu se incadrau in cerinta de mai sus. Multi dintre cei care au picat la romana sustin ca vina nu este a lor si ca cerinta nu a fost bine formulata. Dupa ce habar nu au o chestie de bun simt mai au si tupeu sa dea vina pe cei care au facut subiectele, ba mai mult au depus contestatii si vor sa li-se ia in considerare partea a treia chiar daca ei nu au respectat cerinta si au caracterizat un personaj dintr-un roman.

Singurul lucru cu care parintii au dreptate este ca nu au fost camere instalate in toate centrele, unele neavand bugetul necesar. Acum va intreb care credeti sa sunt judetele cu cele mai mari medii de anul asta de la bac. Raspunsul, top trei sunt judete in care nu au fost instalate camere, inca o demonstratie clara ca pana anul asta multa lumea dadea bani si copia la bac ajungand pe urma la facultate si ocupand un loc pe care nu il merita.

Pe final o sa dau un citat luat dintr-un ziar de azi, unde o fata din Cluj care a luat zece la bac spune cateva cuvinte despre masurile stricte de anul acesta, masuri de care multi s-au plans: "Conteaza ce ai in cap. Nu iti poate lua nimeni ce ai invatat doar pentru ca te supravegheaza mai atent. Daca ai invatat, ai invatat. Mie personal controlul mi-a inspirat organizare, mi-a aratat ca exista persoane carora le pasa. Examenul de bacalaureat este un examen al maturitatii, bine a zis cine a zis asta, si eu cred ca este vorba si de un test psihologic al trecerii de la o etapa din viata la alta etapa. Cei mai multi care au picat au recunoscut ca nu au invatat, dar sunt si tineri care nu resunosc acest lucru si atunci dau vina pe altii."

Un comentariu:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=joGlR1Ra5a0&feature=player_embedded

    RăspundețiȘtergere